Egyedülálló videósorozat az ELTE etológusainak mindennapjairól

2022.11.30.
Egyedülálló videósorozat az ELTE etológusainak mindennapjairól

Az etológiai kutatások világába kalauzolnak el hatrészes rövidfilm sorozatukban az ELTE Etológia tanszék kutatói. A viselkedéskutatási módszerekről korábban nem készült összefoglaló film. A hiánypótló kisfilmsorozat diákok, a vizsgálatok résztvevői és mindenki számára kínál új információt, akit érdekel a viselkedéstudomány. A filmek ingyenesen elérhetők a legnagyobb videómegosztón és közösségi oldalon.

A „Viselkedésbiológia Nektek – Veletek” sorozat az etológia módszertanát és tanszékhez tartozó Szenior Családi Kutya Programot, Alfa Generáció Labort, Neuroetológia és Lendület Társállat Kutatócsoportot mutatja be. A kutyákon kívül más társállatfajokkal, sőt még gyerekekkel is találkozhatnak a nézők az átlagosan 16 perces részekben. A záró epizódban a tanszék alapítója, Csányi Vilmos és tanítványa, a jelenlegi tanszékvezető, Miklósi Ádám beszélgetnek arról, hogyan fejlődtek a kutatások.

"Behívtam négy embert - Ádámot is - és mondtam, hogy válasszanak: el lehet menni vagy lehet velem kutyázni. Nagyon savanyú képet vágtak és mondták, hogy jó, akkor kutyázunk veled. Mondjam meg, hogyan? Mondom, fogalmam sincs. Így indult. És aztán kitaláltuk együtt." - meséli Csányi Vilmos a filmben.

A sorozat első része

Egy 2020-ban készült felmérés szerint a nemzetközi sajtóban az ELTE a leghíresebb hazai egyetem, egyértelműen a kutyás kutatásai miatt. Az Etológia Tanszék kutyás kutatásai évtizedek óta a világ élvonalában állnak, munkatársai több ERC és Lendület pályázatot is nyertek. Ebben fontos szerepe van annak, hogy sikeresen vonják be a hazai kutyatartókat a vizsgálataikba és az ismeretterjesztésre is nagy hangsúlyt helyeznek.

Maguk az alkotók is főként kutatók.

A filmsorozat írói, ötlet- és házigazdái Bognár Zsófia doktorandusz és Lenkei Rita doktorjelölt, a vágó Bognár Zsófia, hangmérnök Faragó Tamás vokalizációkutató, a vezető operatőr és zeneszerző Leéb Ádám, a felelős szerkesztő Kubinyi Enikő Lendület kutatócsoport-vezető. A videósorozat az NKFIH Mecenatúra program támogatásával valósult meg és ingyen elérhető a legnagyobb videómegosztón (itt), valamint közösségi oldalon (itt).

A hat rész:

A hatrészes videósorozat mellett tudományos előadásokat is elérhetővé tettek a kutatók a Mecenatúra támogatásának köszönhetően. Az ELTE Etológia tanszék kutatói évek óta konferenciát is szerveznek azért, hogy a tanszék vizsgálataiban részt vett gazdák megismerhessék, milyen kutatási eredmények születtek a közreműködésükkel.

Ezúttal a IX. Kutyaetológia konferencia 15 magyar és 16 angol nyelvű előadása került fel a netre, 

Temesi Andrea doktorjelölt szerkesztésében, "Belépés csak kutyával" címmel. Így összesen 37 videóval és közel 9 műsorórával bővült a hazai etológusaink videócsatornáinak kínálata.


A MEC_N 141314 számú projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a MEC_N_21 pályázati program finanszírozásában valósult meg.