A kutyák és gazdáik közötti kötődés különböző szintjei

2022.05.13.
A kutyák és gazdáik közötti kötődés különböző szintjei

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszékének kutatói legújabb kutatásukban arról számoltak be, hogy az új helyen, gazdával alvó kutyák alvásmintázatát befolyásolja az, hogy milyen kapcsolatot ápolnak a gazdáikkal. A tanulmány az Animals folyóiratban jelent meg.

A gazdák sokan tudnának arról mesélni, hogy a kutyájuk mennyire kötődik hozzájuk. A kötődés egy fontos viselkedés-szabályozó mechanizmus, melynek feltétele a kötődési személy más személyektől való megkülönböztetése, valamint a kötődési személy iránt mutatott preferencia. További jellemzője például az, hogy a gazda biztonságot nyújt a kutyák számára, és menedéket veszélyes helyzetekben, épp úgy, mint az anya a kisgyerekek esetében. A kutya-gazda párosok közötti kötődést már számos viselkedéstesztben vizsgálták a kutatók, de az alvással kapcsolatban még nem. Vajon a kutyák a gazdájukhoz való kötődése befolyásolja azt, hogy hogyan alszanak idegen helyen?

A választ a kutatók a kutyák viselkedésének és alvásának párhuzamos vizsgálatával keresték. 42 kutya kötődési viselkedését a pszichológusok által kidolgozott Idegen Helyzet Teszttel mérték, míg az alvásukat egy délutáni alvás során vizsgálták, egy kutyák számára teljesen idegen helyen, az egyetem alváslaborjában (természetesen a gazda jelenlétében). Ez a kutatás az első, amely feladatmentes szociális kontextusban vizsgálta a kutya-gazda kötődés és a kutyák alvás alatti agyiaktivitásának összefüggéseit. A kutyák spontán alvását egy teljesen fájdalommentes, elektroencefalográfiás (EEG) módszerrel mértek a kutatók (hasonlóan, mint ahogy embereknél szokás).

A kutatók azt találták, hogy a magasabb kötődési pontszámmal bíró kutyák több időt töltöttek mélyalvásban, ami a legpihentetőbb alvásfázisnak tekinthető. „Első alkalommal új helyen aludni stresszes lehet. De ez az eredmény azt sugallja, hogy a magasabb kötődési pontszámmal bíró kutyák jobban aludtak a gazdáik jelenlétében. Ez azért lehet, mert ezeknek a kutyáknak a gazda nagyobb biztonságot jelentett, így az új helyen jobban el tudtak lazulni és így egy jót aludni.” – magyarázza a publikáció elsőszerzője, Cecília Carreiro.

A kutya-gazda kötődés tehát nem csak a kutyák viselkedésében, hanem az alvásukban is tükröződik.

Cecília Carreiro, Reicher Vivien, Kis Anna és Gácsi Márta “Attachment towards the owner is associated with spontaneous sleep EEG parameters in family dogs” című publikációja az Animals folyóiratban jelent meg.