A kutyák próbálják kitalálni, mit is várunk tőlük és miért

2018.11.14.
A kutyák próbálják kitalálni, mit is várunk tőlük és miért

Tanszékünk munkatársainak új cikke jelent meg egy rangos nemzetközi folyóirat, a Journal of Comparative Psychology hasábjain.

Vizsgálatukban arra keresték a választ, hogy vajon értik-e a kutyák az emberi viselkedések céljait. A kutyákat a Do as I do módszer segítségével arra tréningezték, hogy utánozzák az emberi viselkedést egy vezényszó elhangzása után, majd megvizsgálták milyen módon másolják a látott feladatokat, ha az adott feladatnak van számukra releváns célja, illetve ha nincsen. Az eredmények azt mutatják, hogy a kutyák a csimpánzokhoz és a 12-18 hónapos csecsemőkhöz hasonlóan képesek felismerni mások viselkedésének célját. Abban az esetben, ha a kutyák egy olyan demonstrációt figyelhettek meg, aminek volt releváns célja számukra, akkor inkább a saját eszközeiket használták a feladat megoldására, ahelyett, hogy “vakon” másolták volna a demonstrált mozdulatot, annak ellenére, hogy kifejezetten erre tréningezték őket. Ezzel ellentétben, amikor a célra vonatkozó információt a demonstráció nem tartalmazta, a kutyák mozdulatukat is a demonstrációhoz igazították.

Az eredeti angol nyelvű publikáció a következő linken olvasható:

Fugazza, C., Petro, E., Miklósi, Á., & Pogány, Á. (2018). Social learning of goal-directed actions in dogs (Canis familiaris): Imitation or emulation? Journal of Comparative Psychology.

http://psycnet.apa.org/record/2018-55288-001

A kutatásról készült rövid videó összefoglaló elérhető YouTube-n: