A törpemalacok nem kötődnek gazdájukhoz úgy, mint a kutyák

2024.07.10.
A törpemalacok nem kötődnek gazdájukhoz úgy, mint a kutyák

Etológusok azt találták, a családi törpemalac-ember viszonyban nem jelenik meg az a kötődés, ami a családi kutya-ember kapcsolatban jelenik meg.

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói emberi környezetben intenzíven szocializált malacokat vizsgáltak, hogy a kutyákhoz hasonlóan kialakul-e náluk is olyasféle kötődés a gazdájuk felé, mint amilyen a gyerek-anya kapcsolatokra jellemző. Bár a kedvencként tartott törpemalacok is biztosan szeretik a gazdájukat, a kutyával ellentétben nem kötődnek hozzá - részletezi a tanszék közleménye.

A családi kutyák gazdához való kötődését régóta különlegesnek és egyedülállónak tartjuk: etológiai szempontból a kutyák és gazdáik függőségen alapuló szociális kapcsolata funkcióját tekintve hasonló az anya és kisgyermeke közötti kapcsolathoz. “Eddig nem volt világos, hogy más fajok esetében is megfigyelhető-e ez a jelenség” - magyarázza Paula Pérez Fraga, az ELTE Etológia Tanszék Neuroetológiai Kutatócsoport munkatársa. “A kutyákhoz hasonlóan a törpemalacok is csoportosan élő és rendkívül szociális állatok, és ha társállatként tartják őket, a kutyákhoz hasonló szerepet töltenek be az emberi családokban. Ezért jó modellfajok a családi kutyákkal való közvetlen összehasonlításhoz.”

Ahhoz, hogy egy társas kapcsolatot „kötődésnek” nevezhessünk, meg kell felelnie néhány objektív kritériumnak, például új környezet felfedezésekor, vagy veszély esetén a kötődő egyednek a gondozót kell „biztonságos menedékként” használnia. A kötődés nem az egyedek közti szeretetet jelenti, hanem egy biztonságot adó, függési kapcsolatot foglal magában.

A kutatók az úgynevezett „Idegen Helyzet Teszt” segítségével hasonlították össze a fiatal családi törpemalacok és kutyák viselkedését a gazdájuk és egy idegen jelenlétében, illetve szeparációban. Számos előző kutatás eredményét megerősítve, a kutyák ebben a vizsgálatban is kötődési kritériumoknak megfelelően viselkedtek, míg a törpemalacok az ismeretlen helyen nem a gazdánál keresték a biztonságot.

“Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a háziasítás és az emberrel való korai érintkezés önmagában nem elegendő ahhoz, hogy a társállatokban megjelenjen a humán-analóg kötődési rendszer” - magyarázza Gábor Anna, az ELTE Etológia Tanszék Neuroetológiai Kutatócsoport munkatársa, a tanulmány első szerzője. “Épp a kutyák háziasítási folyamatának egyedi jellege, az együttműködésre és az embertől való függőségre irányuló szelekció lehet a kulcstulajdonság az emberhez való kötődés kialakulásában.”

A tanulmány 2024 júliusában jelent meg a Scientific Reports-ban „Domestication and exposure to human social stimuli are not sufficient to trigger attachment to humans: a companion pig-dog comparative study” címmel, Gábor Anna, Paula Pérez Fraga, Gácsi Márta, Gerencsér Linda és Andics Attila szerzőségével. A projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, a Magyar Tudományos Akadémia (Lendület Program), az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, az Európai Unió Horizont 2020 kutatási programja keretében az Európai Kutatási Tanács (ERC) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) támogatta.