Cikkeink a legnépszerűbbek között 2016-ban

2017.01.05.
Cikkeink a legnépszerűbbek között 2016-ban

Az EurekAlert! tudományos folyóiratokat szemléző oldal 2016-os év kutatási eredményeit és sikereit összegző top 10-es listáján két ELTE-s publikáció is szerepel. Az ELTE TTK Etológia Tanszékének és az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoportjának a kutya epizodikus emlékezetét vizsgáló tanulmánya a második, míg a kutyák agyának emberi beszéd-feldolgozásáról szóló kutatás a hetedik helyen végzett az oldal legolvasottabb cikkeit szemléző listáján.

 

Az EurekAlert! tízes listájának második legnépszerűbb cikke a  Current Biology rangos nemzetközi folyóirat hasábjain megjelent tanulmány, amely szerint a kutyák képesek a „mentális időutazásra”, azaz olyan eseményekre is tudnak emlékezni, amelyek felidézésére nem számíthattak előre. A kutatók eredményei az epizodikus-jellegű memória használatát támasztották alá, így elsőként szolgáltattak kísérleti bizonyítékot arra, hogy a kutyák képesek emberi társuk múltbeli akciójára emlékezni, és azt szükség esetén felidézni. A tanulmányt online formában 299 194-en tekintették meg az oldalon. A kutatásról itt olvashat bővebben.

A hetedik legolvasottabb tanulmányban a magyar kutatók a világon elsőként vizsgálták, hogy a kutyák agya hogyan dolgozza fel az emberi beszédet. Eredményeik azt mutatják, hogy a kutyának az is számít, amit mondunk, és az is, ahogyan mondjuk. A Science hasábjain megjelenő, Neural mechanisms for lexical processing in dogs című tanulmány szerint a kutyák, csakúgy mint az emberek, a bal agyféltekéjük segítségével dolgozzák fel a szavak jelentését, míg az intonáció értelmezésére egy jobb féltekei területet használnak. A dicséret aktiválja a kutyák jutalomközpontját, de csak akkor, ha a szavak jelentése és intonációja egyaránt dicsérő. A tanulmányt online formában 194 013-an tekintették meg az oldalon. A kutatásról itt olvashat bővebben.

Forrás: EurekAlert!