Egy különleges kutya

2020.02.17.
Egy különleges kutya

Whisky világa: egy különleges kutya, melyről kiderült, hogy magától képes tárgyakat csoportosítani

Whisky egy 6 éves border collie szuka, mint sok másik kutya, családi kutyaként éli mindennapjait gazdáival.

Mint sok másik kutya, imád játszani a játékaival és gazdáival. Eltérően azonban más kutyáktól, ő meg is tanulja a játékai neveit… sok játékét! Gazdái szerint jelenleg körülbelül 90 játéknak tudja a nevét, amikor az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszékének kutatói annak idején megismerték, már 59 játéknál tartott.

“Először számomra is hihetetlennek tűnt, hogy egy kutya ennyi játéknak képes lenne megtanulni a nevét, de néhány alkalom szigorú tesztelést követően változtatnom kellett az álláspontomon” – mondja Claudia Fugazza, a kutatás vezetője.

Annak kizárása érdekében, hogy Whisky olyan vizuális jelzésekre támaszkodjon, mint például a megfelelő játék mutatása vagy nézése, a kutatók a játékokat a gazda látókörén kívül helyezték el. Ily módon nem tudta Whiskyt befolyásolni a kért játék kiválasztásában.

“Megfigyeltük, hogy Whiskynek több játéka négy kategória valamelyikébe tartozik: 10 különböző labdája, 7 különböző gyűrűje, 4 különböző kötele és 4 különböző frizbije van” – magyarázza Fugazza. Mindegyik játéknak megvan a maga pontos neve, nemcsak “kötél” vagy “gyűrű”, hanem egy jelzőből és egy kategóriára vonatkozó szóból épül fel (pl. zöld kötél). “Ez a tény különleges lehetőséget kínált nekünk: megvizsgálni, vajon képes-e egy kutya spontán mentális kategóriákat kialakítani, a kategóriába tartozó egyes tárgyakkal való találkozások során. Nagyon hasonlóan ahhoz, ahogy egy gyermek tenné” – folytatja a kutató.

Miklósi Ádám társszerző, az Etológia Tanszék vezetője folytatja a magyarázatot: “A legtöbb kutatást, mely az állatok csoportosítási képességével foglalkozik, azután végezték el, hogy az alanyokat alaposan felkészítették kategóriák felismerésére egy adott tárgykészlet segítségével. Csak az előre meghatározott kritérium elérése után tesztelték képességüket arra vonatkozóan, hogy képesek-e csoportosítani a megtanult kategóriákba tartozó új tárgyakat.”

Ha Whisky megtanult néhány kategóriát, az biztosan teljesen spontán történt, a gazdáival való játékos interakciók során. Ez tehát különleges alkalmat adott egy kutya spontán kategorizációs képességének vizsgálatára.

 Scientific Reports-ban publikált új kutatás, melyet a Nemzeti Agykutatási Program (2017-1.2.1-NKP-2017-00002) támogatott, megmutatja, hogy Whisky képes volt a gyűrűk, labdák, frizbik és kötelek elnevezésű négy kategória valamelyikébe tartozó játékok csoportosítására, akkor is, ha az adott játékot a vizsgálat előtt soha nem látta.

A tesztben Whiskyt arra kérték, hogy válasszon például “egy kötelet” (“Hozz nekem egy kötelet”) négy új játék közül, amelyek mindegyike a négy kategória egyikébe tartozik.

Whisky képes volt rá, hogy a véletlen szint felett teljesítve a megfelelő kategóriába tartozó játékot válassza ki és még pontosabb volt a teljesítménye, ha a tesztelés előtt a négy új játék mindegyikével játszhatott röviden a gazdájával, akit arra kértek, hogy ne nevezze meg sehogy a tárgyat a játék során.

“Ez azt sugallja, hogy bár Whisky a játék vizuális tulajdonságaira támaszkodott (pl. annak formájára), megtapasztalva annak funkcióját – például hogyan lehet vele játszani, hogyan mozog – mégis segített neki a döntésben” – magyarázza Fugazza.

„Ennek a tanulmánynak a leginnovatívabb jellemzője, hogy Whisky eredményei két kulcsfontosságú tényező miatt jobban tükrözik az emberi képességeket, mint a tipikus állatokon végzett kutatások: a vizsgálat előtti, kategorizálásra való speciális tréning hiánya és a kategóriák jelölésére szolgáló szavak használata” – mutat rá Miklósi. Bizonyos értelemben Whisky teljesítménye hasonló a babákéhoz, akik első szavaikat tanulják.

“Mivel a vizsgálatot mindösszesen egy kutyán végeztük és az ilyen szókészletet ismerő kutyák rendkívül ritkák, Whisky képességei nem általánosíthatók más kutyákra” – figyelmeztet Miklósi.  “Az eredmények ugyanakkor igazolták, hogy különleges képzés nélkül is képes egy kutya spontán csoportosításra, a képesség tehát nemcsak az ember sajátja” – foglalta össze a szerző.

Link a publikációhoz és a módszert bemutató videóhoz:

https://www.nature.com/articles/s41598-020-59965-6

YouTube

Weboldal: https://ethology.elte.hu/Csaladi_Kutya_Program

Whisky néhány játékával, gazdái és Claudia Fugazza kutató (a fotó készítője Claudia Fugazza)

Whisky az egyik játékkal és a kutatóval játszik a tesztet követően (a fotó készítője Claudia Fugazza)

Whisky a gazdájára figyel, aki az egyik névről ismert játékért küldi (a fotó készítője Claudia Fugazza)

Whisky és gazdája (a fotó készítője Tommy Rasamanickam)