Érzékszervi problémák hatása az idős kutyákra

2019.01.17.
Érzékszervi problémák hatása az idős kutyákra

Az ELTE Etológia tanszékén működő Szenior Családi Kutya Program kutatói a Behavioral Processes-ben megjelent legújabb cikkükben az érzékszervi problémák viselkedésre gyakorolt hatását vizsgálták kérdőíves kutatásukban.

Az életkor előrehaladtával az agyi öregedés mellett egyre több kutyánál lépnek fel érzékelési problémák is (látás, hallás). Noha az időskori demenciához hasonló, kutyáknál megjelenő kórkép az elmúlt években kiemelt figyelmet kapott a kutatások során, mindeddig nem vizsgálták, hogy van-e kapcsolat az érzékszervi problémák és a demenciához köthető viselkedések előfordulása között, valamint hogy a kognitív hanyatlás jelei milyen életkorban jelennek meg először a kutyák körében.

Jelen kutatáshoz több, mint 1000, 1 évnél idősebb kutya gazdája járult hozzá egy kérdőív kitöltésével. A viselkedésre vonatkozó kérdések mellett a kutatók információt gyűjtöttek a kutya neméről, méretéről, képzettségéről és arról, hogy a gazda szerint szenved-e a kutya érzékszervi problémáktól.

„Kutyák esetén sajnos még nem állnak rendelkezésre az emberi látás- és hallásvizsgálathoz hasonló egyszerű, fájdalommentes tesztek. Náluk sajnos sokszor csak akkor derül fény a problémára, amikor az állat már teljesen megvakul/megsüketül. Meglepően sokáig képesek észrevétlenül kompenzálni a gyengülő látásukat például ismerős terepen.” jegyzi meg Kubinyi Enikő, a kutatócsoport vezetője.

Az etológusok arra is kíváncsiak voltak, hogy egyéb tényezők, mint a kutya mérete, neme, képzettsége, befolyásolja-e a vizsgált viselkedések előfordulását. Noha ismert, hogy a nagyobb testű kutyát átlagosan rövidebb ideig élnek, nincs egyetértés abban, hogy ez esetükben egyúttal felgyorsult öregedést is jelent-e.

Az eredmények alapján, azok a gazdák, akikben felmerült a gyanú, hogy kutyájuknak problémája van a látásával/hallásával/szaglásával, több viselkedési problémáról számoltak be. A kognitív hanyatlással összefüggésbe hozott viselkedések először a várható élettartam felénél jelentek meg a vizsgált kutyák körében (viszonításképpen, egy törpe uszkár várható élettartama 13-14 év, míg egy bernáthegyi esetében ez 7-8 év). Ezen felül, azok a kutyák, akik rendelkeztek valamilyen vizsgával vagy valamilyen sportban versenyeztek, később kezdték mutatni a kognitív öregedés jeleit, mint a kizárólag kedvencként tartott kortársaik.

„Az eredmények alapján a gazdáknak érdemes kiemelt figyelmet fordítani idősödő társuk érzékszerveinek egészségére (egy nem kezelt fül vagy szemfertőzés sajnos könnyen vezethet komolyabb problémákhoz is). A képzett kutyák körében megfigyelt késleltett öregedés egy nagyon érdekes jelenség, de még sok kérdést kell megválaszolnunk ahhoz, hogy megértsük, pontosan mi okozza ezt. Lehet, hogy önmagában a több mozgás, de az is, hogy a több foglalkozás, a gazdával való szorosabb kapcsolat a felelős ezért. Az biztos, hogy ha egy kutya kellőképp ingergazdag környezetben élhet, segít megőrizni a szellemi frissességét is.” foglalja össze az eredményeket Szabó Dóra, a cikk első szerzője.