Kutya DNS, koponya agy- és szövetbank

2017.05.01.
Kutya DNS, koponya agy- és szövetbank

Az alapítás éve: DNS Bank: 2006; Szövetbank: 2017
Témavezető: Dr. Kubinyi Enikő
Támogatók: European Research Council (ERC), Nemzeti Agykutatási Program (NAP)
Kapcsolat: eniko.kubinyi@ttk.elte.hu
A "felajánlás menete" a lap alján legördülő menüben nyílik.


A Bank 2024-ben 3800 kutya, farkas és sakál DNS mintáját őrzi, valamint 174 egyedtől tárol egyéb biológiai mintákat (agy, bőr, izom, ganglion, vér, máj, tumorok). Emellett nagyfelbontású CT felvételeket készítettünk 413 kutya- és 18 macskaféle koponyájáról. A szövetbank mintái génexpressziós vizsgálatra is alkalmasak, a tárolásig eltelt idő max. 4 óra posztmortem. A tárolás három módszerrel történik: -80C-on, formalinban 4C-on és RNAlaterben. További részletekért, a minták típusáért, kutyafajtákért, kérjük, tekintse meg az angol nyelvű oldalt.

Az ELTE Etológia Tanszék Kutya Agy és Szövetbankja humán agybankokhoz hasonlóan, felajánlások alapján működik. A szövetbankban tárolt minták az erre a célra a tulajdonosaik felajánlott, állategészségügyi okok miatt elaltatott állatoktól származnak. A családi kutyák holttestét tudományos célra gazdáik ajánlhatják fel egy felajánló nyilatkozat kitöltésével. Ilyen értelemben ez a szövetbank jelentősen különbözik a hagyományos, laboratóriumi állatok szöveteit tároló intézményektől, és leginkább a humán szövetbankokhoz hasonló, ennek megfelelő szigorú jogi szabályozással és a hatályos állatvédelmi törvénnyel (1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről) összhangban. Az altatást az állat saját állatorvosa végzi, a szövetbankkal és tulajdonossal egyeztetett időpontban.

A Szövetbank gyűjtési és tárolási protokoll kidolgozásában Dr. Czeibert Kálmán állatorvos és Dr. Sára Sándor genetikus vett részt. A Bank nyitott az együttműködésekre, több külföldi és hazai kutatócsoport számára biztosítottunk már mintákat (ld. Publikációk lent).