Szenior kutyák: Portréfilm-sorozat hat idős és különleges kutyáról

2023.01.05.
Szenior kutyák: Portréfilm-sorozat hat idős és különleges kutyáról HU

1. rész: Füli. "Nem is kaphattam volna jobb kutyát" - mondja Dóri. "Kicsi volt, semmit sem tudott egyedül csinálni és nagyon rám volt utalva. Egy éves kora után kinyílt a csipája, nagyon önálló lett, és akkor ő volt az, aki rám vigyázott. Most, hogy már süket, egy kicsit visszafordul a helyzet abba, hogy nekem kell őrá vigyázni." Dóri éjszakai kirándulásokra is járt Dórival. A nyakörvére tett egy piros biciklis villogót, és a sötétben azt követte. "Ő pont olyan, mint egy piros villogó. Ha kell, akkor lehet követni. Hozzám tartozik most már 14 és fél éve." Dóri néhány napos korától neveli Fülit, akit egy menhelyről vett magához. Füli 2003-ban az ELTE Etológia Tanszék Farkasprogramjában vett részt, amiben azonosan nevelt kutyák és farkasok viselkedését hasonlították össze a kutatók. Füli egész életében Dóri hűséges társa maradt. 14,5 évesen is aktív, de most már a Szenior Családi Kutya Programban segít minket abban, hogy minél többet megtudjunk a kutyák öregedéséről. Szenior kutyákat bemutató sorozatunk első epizódjában Dórit és Fülit ismerhetjük meg.

2. rész: Dodi. Dodi egy váci menhelyen született 15 éve, és 7 napos volt, amikor Anita elhozta. Semmilyen állattal nem goromba - mondja róla a gazdája. Az első ősz szőrszálai akkor tűntek fel a bundájában, amikor Anita két hétre elutazott. A kézben nevelés nagyon erős kötődést alakított ki köztük. Dodi hallása és a látása már nem az igazi, nehezebben áll fel, de egyébként soha semmi baja nem volt. Anita szerint a szeretetteljes, körültekintő bánásmód sok életévet adott Dodinak, aki idős korára ugyan egy kicsit házsártos vénlány lett, de még mindig sok örömet ad. "Jó együtt, még mindig, szerencsére." Anita néhány napos korától neveli Dodit akit egy menhelyről vett magához. Dodi 2003-ban az ELTE Etológia Tanszék Farkasprogramjában vett részt, amiben azonosan nevelt kutyák és farkasok viselkedését hasonlították össze a kutatók. Dodi egész életében Anita hűséges társa maradt. Közel 15 évesen is aktív, de most már a Szenior Családi Kutya Programban segít minket abban, hogy minél többet megtudjunk a kutyák öregedéséről. Szenior kutyákat bemutató sorozatunk második epizódjában Anitát és Dodit ismerhetjük meg.

 

3. rész: Oszkár. "Oszkár pár naposan került hozzám, 2003 májusában. Cumisüvegből neveltük, ő is a váci menhelyről származik. 12 éves korában láttam rajta, hogy még nagyon szívesen jön be a [terápiás] csoportba, de a negyven perces foglalkozás sok neki. Ekkor nyugdíjba került. 13 és fél éves korában kezdett el nagyon lefele menni... Mostanra az egyik fülére már biztosan süket, és szerintem már csak árnyakat lát. Ezt elfogadni nehéz... Rigolyásabb; ha valami olyan éri, ami számára kellemetlen, akkor hosszabb ideig tart feldolgozni. Oszkárnak elég nagy szerepe van abban, hogy én kutyakiképző lettem. Terápiás felvezetőként heti 25 órát tartok... Ezt csak egy kutya nem bírná. Oszkár nyugdíjas, de a másik négy kutya napi szinten dolgozik. Oszkárt úgy hívom, hogy "szent tehén", mert senki hozzá nem nyúlhat, nem bánthatja. Elvan a többi kutyával, de most már egyre ritkábban kezdeményez interakciót. Nehezebben mozog, merevebb, kötöttebb. Dehát már elmúlt 14 éves, úgyhogy igazából nagyon jól tartja magát.... Azt gondolom, hogy nagyon teljes életet élt. Remélem, hogy sokáig itt lesz. Ő szeret élni. Én arra törekszem, hogy a következő pár éve - nem tudom mennyi van még - úgy teljen, hogy ő jól érezze magát." - Belényi Bea, kutyakiképző. Oszkár 2003-ban az ELTE Etológia Tanszék Farkasprogramjában vett részt, amiben azonosan nevelt kutyák és farkasok viselkedését hasonlították össze a kutatók. Oszkár egész életében Bea hűséges társa maradt. Közel 15 évesen is aktív, de most már a Szenior Családi Kutya Programban segít minket abban, hogy minél többet megtudjunk a kutyák öregedéséről. Szenior kutyákat bemutató sorozatunk harmadik epizódjában Beát és Oszkárt ismerhetjük meg.

4. rész: Tódor. "Az Etológia Tanszéken szakdolgoztam és doktoráltam. Amikor a doktorimat elkezdtem, akkor fogtunk hozzá a kutya-farkas összehasonlításos projekthez. Tódor volt a második kiskutyám, ő szerencsésen nálam maradt, velem élte le az egész életét... Megöregedett azóta, de sok mindent csináltunk együtt. Tódi az a lény, aki a legrégebb óta velem van. Magyarországról kikerültem Ausztriába dolgozni, ő jött velem. Most már nem nagyon hall, szürkehályogosak a szemei, rengeteget alszik, és eszméletlenül kajamotivált. De ha tüzelő szukával találkozunk, akkor megfiatalodik. Tóditól toleranciát és alkalmazkodóképességet tanultam. Nagyon sok helyen dolgoztunk, éltünk együtt, mindenhol megtalálta a helyét, szerették a kollégáim és a barátaim is. Soha senkit nem akart bántani, de mindenhol elérte azt, hogy úgy élhessen, ahogy ő szeretne. A többiek tiszteletben tartásával kialakított magának egy olyan életet, ami neki tökéletesen megfelel."- Dr. Virányi Zsófia, etológus kutató, az ausztriai Wolf Science Center alapítója. Tódor 2003-ban az ELTE Etológia Tanszék Farkasprogramjában vett részt, amiben azonosan nevelt kutyák és farkasok viselkedését hasonlították össze a kutatók. Tódor egész életében Zsófi hűséges társa maradt. Közel 15 évesen is aktív, de most már a Szenior Családi Kutya Programban segít minket abban, hogy minél többet megtudjunk a kutyák öregedéséről. Szenior kutyákat bemutató sorozatunk negyedik epizódjában Zsófit és Tódort ismerhetjük meg.

5. rész: Mau. "Mau 2003-ban került hozzám. Nagyon más személyiségek vagyunk. Szokták mondani, hogy a kutya olyan, mint a gazdája, de Maugli kivétel. Iszonyatosan extrovertált, temperamentumos, ugrálós, rámenős kutya volt. 5-6 napos korában hoztuk el, csukva volt még a szeme. Akkor még nem voltak gyerekeink, abszolút középpontban volt. Hétvégén jártunk kutyaiskolába, hétközben vittem az egyetemre. Amíg én az [Etológia] Tanszéken dolgoztam, gyakorlatilag minden nap jött velem. Nem egy bújós kutya. Ő mindig csinálni akar valamit: menjünk, játsszunk, szaladjunk. Nagyon nagy volt a mozgásigénye. Akármennyit játszottunk vele, egy óra múlva jött újra. Több sérülésen is átesett, rosszak az ízületei. Egyszer valamibe belelépett, megdagadt a lába, sántított. Ekkor hirtelen meg is őszült. Nagyon megviselte ez a betegség. Felgyógyult, de nagyon keveset tud már mozogni. Egy-két sarokra sétál csak. De szerintem jó élete volt ebben a családban." - Győri Borbála Maugli 2003-ban az ELTE Etológia Tanszék Farkasprogramjában vett részt, amiben azonosan nevelt kutyák és farkasok viselkedését hasonlították össze a kutatók. Mau egész életében Bori hűséges társa maradt. Közel 15 évesen is aktív, de most már a Szenior Családi Kutya Programban segít minket abban, hogy minél többet megtudjunk a kutyák öregedéséről. Szenior kutyákat bemutató sorozatunk ötödik epizódjában Borit és Maut ismerhetjük meg.

6. rész: Kefír. Kefir a Kutyával az Emberért Alapítvány kutyája. Egész életében segítőkutyaként dolgozott mozgássérült gazdája mellett. Nyugdíjasként visszakerült a nevelőszülőjéhez, Orsihoz, aki épp babát vár. Kefir a világ egyik első olyan kutyája, akinek megismerhettük az éber agyműködését, mert az Alapítvány kiképzője arra is megtanította, hogy 6-8 percig mozdulatlanul feküdjön az fMRI (funkcionális mágneses rezonancia) vizsgálatok alatt. Kefir most már a Szenior Családi Kutya Programban segít minket abban, hogy minél többet megtudjunk a kutyák öregedéséről. Szenior kutyákat bemutató sorozatunk hatodik epizódjában Orsit, Lászlót és Kefirt ismerhetjük meg.