Tanszékünk fiatal hallgatói, Dobos Petra és Rácz Dorottya a Kar Kiváló Hallgatója kitüntetésben részesültek

2023.05.12.
Tanszékünk fiatal hallgatói, Dobos Petra és Rácz Dorottya a Kar Kiváló Hallgatója kitüntetésben részesültek

A Kar Kiváló Hallgatója díjat a hallgatók tudományos (pl.: TDK, OTDK) és versenyeredményeik, publikációik, oktatási, szakmai és közéleti tevékenységeik figyelembevételével ítélik oda. Az Etológia Tanszék két fiatal hallgatója, Dobos Petra és Rácz Dorottya is a Kar Kiváló Hallgatója kitüntetésben részesült tudományos és közéleti munkájukért.

Dobos Petra (BSc), témavezetője: Dr. Pongrácz Péter

„Idén fogok végezni az ELTE Biológia alapképzésén. Az Etológia Tanszékhez két éve csatlakoztam, mikor Dr. Pongrácz Péter és Lenkei Rita témavezetésével elkezdtem a kutyák testméret-tudatát vizsgálni egy problémamegoldó feladatban. Eredményeinkkel az idei kari TDK-n megszereztem a Magyar Etológiai Társaság különdíját, valamint részt vettem az OTDK-n is. Szakdolgozatomban arra kerestem a választ, hogy miként érintette a kutyák szociális tanulási képességét a funkcionális fajtaszelekció, tehát, hogy milyen típusú munkára szelektálták őket. Két éven keresztül voltam a HÖK Mentorrendszerében mentor, segítve az új hallgatók beilleszkedését és informálását, valamint fél éven át a HÖK Küldöttgyűlésében képviselő voltam. Tanulmányaimat szeretném az Etológia Tanszéken folytatni, és a kutyák testméret-tudata és szociális tanulási képessége közötti kapcsolatot kutatni.”

Rácz Dorottya (MSc), témavezetői: Dr. Boros Marianna és Dr. Andics Attila

"Elsőéves biológus mesterszakos hallgató vagyok neurobiológia specializáción. 2021-ben csatlakoztam a Neuroetológiai Kutatócsoporthoz, ahol az alapszakos szakdolgozatom keretein belül kezdtem el a kutyaagy fonetikai érzékenységével kapcsolatos fMRI kutatással foglalkozni. Később a témában írt pályamunkámmal a kari TDK-n első, az OTDK-n pedig harmadik helyezést értem el, illetve több nemzetközi konferencián is bemutattam az eredményeket. Emellett három éve vagyok aktív tagja az Eötvös Collegium biológia-kémia műhelyének, ez idő alatt számos konferencia, szakmai rendezvény és tehetséggondozó tábor szervezésében vettem részt. Volt középiskolám tudományos szakkörének működését pedig előadók felkérésével igyekszem segíteni."