A kutyaagy érzékeny a kutyáknak szóló női beszédre

2023.08.22.
A kutyaagy érzékeny a kutyáknak szóló női beszédre

A kutyák agya érzékenyebb a kutyáknak szóló, mint a felnőtteknek szóló beszédre, különösen akkor, ha nők beszélnek – derítették ki az  ELTE TTK Etológia Tanszék, a Természettudományi Kutatóközpont és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat kutatói. A kutatás, mely a Communications Biology tudományos folyóiratban jelent meg, izgalmas hasonlóságokat tár fel a kisgyermek- és a kutyaagy közt a túlzó beszédprozódia feldolgozása során.

Amikor korlátozott nyelvi képességű alanyokkal (például babák és kutyák) beszélünk, hogy felkeltsük a figyelmüket, különleges, túlzó hangsúllyal beszélünk. A babáknak szóló, úgynevezett dajkabeszéd rendkívül fontos, mivel segíti a gyerekek egészséges kognitív, szociális és nyelvi fejlődését. Így nem meglepő, hogy a babák agya különösen érzékeny erre a beszédstílusra. De vajon a kutyák agya is érzékeny a kutyáknak szóló beszédre?

Ennek megválaszolására, magyar kutatók funkcionális mágneses rezonancia képalkotás (fMRI) segítségével vizsgálták a kutyák agyi aktivitását. Az MR-ben az éber, korlátozás nélküli kutyák 12 nőtől és 12 férfitól származó, kutyáknak, babáknak és felnőtteknek szóló, valós helyzetekben felvett beszédet hallgattak.

„Azért izgalmas tanulmányozni, hogy a kutyák agy hogyan dolgozza fel a kutyáknak szóló beszédet, mert segíthet megérteni, hogy a túlzott prozódia hogyan járul hozzá a hatékony beszédfeldolgozáshoz egy olyan nem emberi fajnál, amely hatékonyan támaszkodik a beszédben rejlő különböző jelzésekre (pl. követi a szóbeli parancsokat). – mondja Gergely Anna, a tanulmány megosztott-első szerzője.

A kutatás kimutatta, hogy a kutyák agya erősebben reagál a kutyáknak és babáknak szóló, mint a felnőtteknek szóló beszédre, ami az első neurális bizonyíték arra, hogy a kutyák agya a kifejezetten a kutyáknak szóló beszédre van hangolva. Érdekes módon, a kutyaagy ezen érzékenysége erőteljesebb akkor, ha nők beszélnek és befolyásolja a beszélő hangjának magassága és a hangmagasság változatossága. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy valóban számít, hogyan beszélünk a kutyáinkhoz, és hogy az agyuk kifejezetten érzékeny a női hangra jellemző eltúlzott prozódiára.

"Ami különösen érdekessé teszi ezt az eredményt, az az, hogy a kutyáknál – a babákkal ellentétben – ez az érzékenység nem magyarázható sem a fajtársak jelzéseire való ősi érzékenységgel, sem a női hangnak való intrauterin kitettséggel. Fontos,  hogy e beszédstílus sajátos hangmintázatai nem jellemzőek a kutyák egymás közti kommunikációjára – az itt talált agyi érzékenység tehát az egyik első bizonyíték lehet egy olyan neurális preferenciára, amely a háziasítás során alakult ki a kutyákban. A kutyák agyának fokozott érzékenysége a kifejezetten nők által mondott kutyáknak szóló beszédre talán annak köszönhető, hogy a nők gyakrabban beszélnek a kutyákhoz túlzó prozódiával, mint a férfiak."  - magyarázza Gábor Anna, a tanulmány társ-első szerzője.

A kutatás, amely az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Európai Kutatási Tanács és a Nemzeti Agykutatási Program támogatásával készült, a Communications Biology folyóiratban jelent meg “Dog brains are sensitive to infant- and dog-directed prosody” címmel (szerzők: Gergely Anna*, Gábor Anna*, Gácsi Márta, Kis Anna, Czeibert Kálmán, Topál József, Andics Attila; *megosztott-első szerzők).

Videóabsztrakt a kutatásról:

magyarul: https://youtu.be/1PKGVTRkstA
angolul: https://youtu.be/4-g72gaO7fo

A tanulmány direkt linkje: 

https://www.nature.com/articles/s42003-023-05217-y

Sajtóanyag: 

https://drive.google.com/drive/folders/1xIbXm5hBoJYI1QMsrpzA7mY2EBe1-Qu_?usp=sharing

A sajtóanyag tartalma: sajtóközlemény angolul, magyarul; képi anyagok a kutatásról, a megjelenés előtti utolsó változat pdf-ben (tájékozódás, de nem továbbítás céljából). 

Kapcsolat: 

Gergely Anna, PhD
tudományos munkatárs
Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet, Természettudományi Kutatóközpont
E-mail: anna.gergely66@gmail.com
Tel.: +36307577378

Gábor Anna, PhD
tudományos munkatárs
Neuroetológiai Kutatócsoport, ELTE Etológia Tanszék
E-mail: annagabor33@gmail.com
Tel: +36 30 450 3032

Twitter: https://twitter.com/famdogproject

Facebook: https://www.facebook.com/CsaladiKutyaProgram
https://www.facebook.com/groups/252081174911993

Instagram: https://www.instagram.com/fdp_bud/?hl=en

Youtube csatorna: https://www.youtube.com/user/FamilyDogProject

Weboldal: https://ethology.elte.hu/content/neuroetologiai-kutatocsoport.t.31929
https://www.ttk.hu/kpi/en/comparative-behavioural-research/