Családi Kutya Program

Családi Kutya Program Kutatócsoportok

A Családi Kutya Program története

A Családi Kutya Program története

A "Családi Kutya Program" ernyőfogalom, az ELTE Etológia tanszéken és az ELKH TTK KPI-n folytatott kutyás kutatásokat mind ide soroljuk. Homályba vész, hogy ez a név mikor alakult ki, de az biztos, hogy Miklósi Ádám találta ki, a '90-es évek végén. A Családi Kutya Program története onnan indul, hogy az Etológia tanszék alapítója és akkori vezetője, Csányi Vilmos professzor és felesége 1989. november 26-án a Kékesen sétálva találkozott Bukfenccel, egy bozontos, keverék kan kóbor kutyával, akit befogadtak. "Az úton végig velünk marad, nem távolodik csak 1-2 méterre. 8 kilométer után már nagyon fáradt, az utolsó darabon ölben viszem. Egy nappal előbb hazajövünk, mert az üdülőbe bevinni tilos. Az úton alszik. Itthon nagyon szófogadó, mindent csak egyszer kell tiltani neki. A konyhában alszik, nagyon kedves kutya." (Csányi, 2000, Bukfenc és Jeromos, 128. o.)

Ezután öt év telt el, mire Csányi Vilmos Bukfenc történeteit mesélve meggyőzte a munkatársait arról, hogy családi kutyákat kutassanak paradicsomhalak helyett, és 1994-ben elnyerte hozzá az első OTKA pályázatot. A kutatócsoport szenior tagjai ekkor Dóka Antal, Miklósi Ádám és Topál József voltak. Csányi Vilmos 2005-ben nyugdíjas lett, ettől fogva a csoportot Miklósi Ádám vezeti. Topál József 2007-ben az Etológia tanszéken lévő MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport (ideiglenes) megszűnésekor átkerült az ELKH (korábban MTA) TTK-ra és megalapította a Pszichobiológiai Csoportot. Dóka Antal 2016-ban ment nyugdíjba.

A jelenlegi szenior kutatók közül Gácsi Márta és Kubinyi Enikő 1994 óta a Családi Kutya Program munkatársa. Pongrácz Péter 1998-ban csatlakozott a csoporthoz, Ujfalussy Dorottya 2000-ben, Faragó Tamás és Turcsán Borbála 2006-ban, Andics Attila 2012-ben. 2023. márciusában a csoport levelezőlistáján 225 tag volt, vagyis ennyien vettek részt vagy követték korábbi munkatársként, hallgatóként a kutatásokat.

Az alábbi videóban Csányi Vilmos és Miklósi Ádám beszélget a Családi Kutya Program megalapításáról és történetéről.

Jelentkezés viselkedéstesztekre: 
A felhívásainkat a facebookon osztjuk meg. Az #etoteszt hashtag-re keresve talál rájuk. A kiválasztott felhívásban megadott e-mail címen várjuk jelentkezését.
Egyéb oldalaink:

Postdoc Alumni

  • Virányi Zsófia
  • Vas Judit
  • Molnár Csaba
  • Bunford Nóra 2016-2019
  • Lisa Wallis
  • Patrizia Piotti
  • Lakatos Gabriella
  • ...